Gluten...

 

Vad det innebär att vara glutenintolerant känner säkert de flesta till. I annat fall förklaras det bra nog på andra sidor, så det tänker jag inte bry mig om att förklara här, eftersom den här websidan handlar om greppträning och vår gamla Chevrolet. Men eftersom jag är glutenintolerant själv och saknar vissa saker i butik (särskilt ett bra glutenfritt matbröd) tänkte jag ändå tipsa om det recept jag är mest glad över, nämligen det perfekta matbrödet. Recepten är uppdaterat i början av 2016 efter att min fru har lyckats göra det ännu bättre.

 

Glutenfritt matbröd

Ingredienser (2 limpor, anpassat till 2-liters brödformar):

500 g Ljus mjölmix (se nedan) *
500 g Fullkorns mjölmix (se nedan) *
5 tsk bikarbonat
1,5 msk fiberhusk
1 tsk salt


1 dl vatten
1 msk olja
1 dl mörk sirap
1 liter fil

* Mjölmixerna jag använder är från Mixwell, hälften ljust basmjöl och hälften fullkornsmix. Det kanske funkar lika bra med andra mjölmixer, men jag är så supernöjd med resultatet så jag har ingen anledning att testa andra för närvarande. Det blir väl om deras produkter försvinner.

 

Enklast är att använda assistent, men det funkar med elvisp också. Häll i fil, olja, vatten, sirap och fiberhusk och blanda. Låt stå 5 minuter eller låt assistenten gå medan du fortsätter.

Blanda ihop alla dom torra ingredienserna separat. Blanda väl, så att bikarbonaten blir ordentligt fördelad. Häll nu i det torra i det blöta och blanda/kör maskinen tills allt blandats ordentligt.

Häll upp den nu trögflytande smeten (nästan lite gummi-aktig) i 2 smörade brödformar (storlek på formarna avgör hur höga limporna blir, jag har 2-liters och det blir bra höjd på limporna) och grädda i 175 grader i 70 minuter.

Klart! Tippa ur limporna ur formarna och låt svalna under en handduk. Skär dom sen i halvor och stoppa i frysen det som inte kommer att ätas upp inom ett par dagar. Allra godast är det nybakade brödet - då brukar alla i familjen vilja smaka, trots att det bara är jag som behöver glutenfritt bröd.


Bra färdiga produkter (och mindre bra)

"Hans och Greta" i Söderköping gör en sirapslimpa som är nästan lika god som den i mitt recept ovan, fast den är lite för söt för min smak, vilket gör att den inte passar till alla pålägg. Finns på Hemköp och om de inte har den hemma, kan man be butiken ta hem den, för den ska enligt tillverkaren ingå i Hemköps standardsortiment. Det är ett av dom bästa bröden som finns att köpa av dom varianter jag provat. Jag har också testat andra glutenfria produkter ur Hans och Gretas sortiment och alltid blivit väldigt nöjd - dom är tveklöst bäst av glutenfria bröd som finns i våra butiker häromkring! Deras tekakor, rostbröd, bullar mm är alla mycket goda och en perfekt konsistens! Bra konsistens är annars sällsynt bland bröd man köper, oftast har man tänderna och halva munnen insmetad med deg efter att ha ätit glutenfritt bröd, men inte av deras bröd. Deras tekakor funkar dessutom perfekt att använda som hamburgerbröd och slår då alla varianter jag köpt som är avsedda att vara just hamburgerbröd. Gillar man stora korvbröd passar dom jättebra till det också.

Vidare finns färdigt bröd, pizzor och piroger mm från "Helens Glutenfria" i Örebro som inte heller går av för hackor. Deras produkter är också goda och rekommenderas. I Eskilstuna säljs dessa i vissa större ICA-butiker.

Semper har också väldigt mycket goda och bra produkter - både vad gäller matbröd och annat. Deras sortiment har utökats massor senaste åren gör livet som glutenintolerant väldigt enkelt numera. Tack!!!

Bland dom vanligare man annars hittar i butiker är tyvärr produkter av märket "Fria". Deras prylar försöker jag undvika så långt det går! Dels smakar och luktar alla deras produkter likadant (tycker jag), oavsett om det står grovt bröd, ljust bröd, korvbröd eller bullar på förpackningen, och det är ingen god smak eller lukt. Dessutom har dom alla nackdelen som jag beskrev tidigare, att när man har tuggat klart och svalt, så har man hela munnen och tänderna insmetade med deg. Och eftersom det inte är gott känns det måttligt kul att den upplevelsen varar länge. Jag vet inte om det beror på att deras produkter ska passa alla, oavsett om man är allergisk mot laktos, mjölkprotein, gluten, pollen, pälsdjur, dansbandsmusik eller franska bilar - gott blir resultatet i alla fall inte! Rekommenderas enbart som nödproviant.

 

Mer information

Kolla gärna på Svenska Celiakiförbundets websida för där finns mycket att läsa. I boken "Bakglädje – baka utan gluten och mjölk" som man kan köpa där, finns ett kanonbra recept på tårtbotten.

 

Lycka till med bakandet!