Grippers

 

Jag tillhör gruppen styrketränande som halkade på nåt banaskal och upptäckte att det här med greppträning var kul och då bland annat grippers. Dessa grippers skiljer sig markant från de "handstärkare" man köper i vanliga sportaffärer, dels vad gäller kvalitet, men främst avseende motståndet. Av nån anledning verkar det som att många som börjar med greppträning och grippers i synnerhet, tenderar att fastna för det väldigt mycket, och intresset antar smått nördiga proportioner - men sånt får man väl bjuda på! Genom att göra en websida om det, passar man väl in på den beskrivningen.

Mitt intresse för detta är egentligen Magnus Samuelssons förtjänst eller fel, för våren 2002 läste jag följande på hans websida: "Magnus besitter en enorm styrka i sitt grepp, han var en av de 20 första i världen att helt stänga en Captains of Crush No3..." och så finns där en länk till IronMind. Jag klickade på den, läste och blev nyfiken och tänkte att en sån gripper skulle passa utmärkt som present till min sedan länge styrketränande bror. Lagom till brorsans födelsdag i oktober beställde jag därför en #2 (90 kg motstånd) till honom och en #1 (65 kg motstånd) till mig själv, bara för att jag ville testa.

När min #1 väl kom, klämde jag den första gången med både högern och vänstern, så då beställde jag en #2. Den klarade jag inte på första försöket, men väl samma dag som jag fick den och då kände jag att trean (130 kg motstånd) kanske inte var helt utom räckhåll i alla fall. Jag fick hem min trea och började träna grippers regelbundet i maj 2003. Första gången jag klarade trean var 18 september men det tog ett par månader ytterligare av regelbunden och intensiv träning (5-6 dagar i veckan mot slutet) innan jag behärskade den.

Den 31 januari 2004 certifierade jag mig med Magnus Samuelsson som vittne. Mer om det minnesvärda besöket under "CoC" i menyn till vänster.

Varför då certifiera sig, förresten? Ja, med tanke på att listan över vilka som klämt trean växer ganska raskt, så känns det nästan som att det kommer att få allt mindre betydelse med tiden. Fast för egen del så är det som en belöning efter alla träningstimmar och speciellt läckert med tanke på hur omöjligt det verkade första gången man kände på trean.

 

Bilder på några av mina träningsprylar finns under just "Bilder" i menyn till všnster och tips på vad man kan tänka på om man vill börja träna med grippers finns under "Grip-tips".